Salicylzuur is een bekende zuur die veel wordt ingezet bij huidproblemen en huidverbetering. Het wordt aangeboden in verzorgingsproducten en bij behandelingen bij schoonheidssalon en huidtherapeuten. Maar wat is het nou eigenlijk en wat doet het?

Salicylzuur Wilg

Wat is Salicylzuur?

Dit zuur valt onder de groep Béta-hydroxy zuren wat betekent dat het zuur in vet oplosbaar is. Dat maakt het zuur uitermate geschikt voor een dikke/onzuivere/acne huid. Maar daar later meer over.

Salicylzuur is afkomstig van de schors van de Wilg. Al tijden geleden is het stofje (acetyl)salicylzuur ontdekt doordat verpulverde wilgenbladeren een pijnstillende en ontstekingsremmend effect hadden. Door hier verder mee aan de slag te gaan is uiteindelijk Aspirine ontstaan met dus Acetylsalicylzuur als werkzame stof. Een salicylzuurpeeling werkt dan ook ontstekingsremmend op de huid. Op verschillende sites en blogs zie je ook wel dat mensen gezichtsmaskers maken van aspirine tabletjes.

Hieronder vind je een aantal onderzoeken die de effecten van Salicylzuur hebben onderzocht.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24918557
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26551771
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23545906

Wat is de zin van Salicylzuur ?

Salicylzuur valt onder de categorie chemische peelings. Dat betekent niet dat het een chemische stof is maar dat het een chemische reactie veroorzaakt in de huid. Doordat dit zuur in vet oplosbaar is kan het diep in de huidlagen trekken en heeft de eigenschap het talg tussen de cellen te doen oplossen. De opgehoopte dode huidcellen op de huid verwijder je dus.

Daarnaast heeft Salicylzuur, zoals al eerder aangegeven, een ontstekingsremmende werking. Dat maakt deze peeling ideaal voor een acnehuid. Hierdoor verdwijnen puistjes en verminder je de ontstekingen.

salicylzuur

Wat is de onzin van Salicylzuur?

Niet alleen artsen en therapeuten zijn bekend met deze stof maar ook grote cosmeticabedrijven en marketingbureau’s zijn er bekend mee. Dat maakt dat je dit zuur in bijna elk product tegenkomt wat bestemd is voor de vette/onzuivere huid, klinkt goed zou je zeggen maar schijn bedriegt.

De consument doet steeds meer research en verdiept zich in de ingrediënten, wat erg goed is maar helaas maken bedrijven daar goed gebruik van. Ze adverteren overduidelijk dat zij deze stof gebruiken in hun product, jij herkent de stof wat jou aanzet tot aanschaf van het product. Maar helaas zijn de percentages van de aanwezige stof zo laag dat het vrijwel geen effect heeft op jouw huid, kat in de zak dus. In hoge percentages kan salicylzuur irriterend werken op de huid. dat maakt dat je de hoge percentages niet terug vindt in de meeste producten die je zo in de drogist kan kopen, ze willen namelijk geen claims en klachten.

Een product dient een percentage van 0,5-2% salicylzuur te bevatten om de effecten van het zuur te ervaren. Je kan er vanuit gaan als salicylzuur (salicylic acid) ergens onderaan de ingrediëntenlijst staat dat het niets doet.

Hoe te gebruiken?

Zoals eerder vermeld is dit zuur ideaal voor een vette/ onzuivere huid, maar kan ook bij een gevoelige huid worden ingezet omdat de kans op irritatie kleiner is dan bij andere zuren.

Er zijn producten verkrijgbaar die voor thuisgebruik met de juiste samenstelling en de juiste hoeveelheid Salicylzuur. Het beste kan je producten hebben met 1% of 2 %. In de praktijk adviseer ik Meditopics salicylzuur 2% voor thuisgebruik.

meditopics-salicylzuur-2_3keer_3

Voor een hogere effectiviteit kan je overwegen om een peeling te ondergaan bij een huidtherapeut. Zij (ook wij) werken met hoge percentages van dit zuur voor mooi resultaat en vermindering van acne en onzuiverheden.

Raadpleeg een huidtherapeut bij jou in de buurt of maak bij ons een afspraak voor een gratis adviesgesprek.