Wanneer spreek je nou over overbeharing?

augustus 27, 2016
Melinda Alders

Haren kunnen storend en vervelend zijn, kunnen je onzeker maken en zelfs tot wanhoop drijven. Maar wanneer heb je nou overbeharing?

Dit antwoord is niet zo simpel, eigenlijk is het woord overbeharing maar relatief. In onze praktijk spreken we dan ook niet graag over overbeharing maar liever over ongewenste haargroei. Toch zijn er een aantal standaarden en zelfs twee aandoeningen aan gekoppeld.

Wat is een normale haargroei?

Iedereen heeft in meer of mindere mate haar over het gehele lichaam. Haren worden al gevormd bij foetussen in de 12e week, we spreken dan over Lanugo haar. Dit is zacht, kleurloos haar wat in grote hoeveelheden voorkomt in de 20e week van de foetus. Dit heeft als functie om de vettige substantie( Vernix caseosa) over de huid te verspreiden en te zorgen dat het blijft liggen om de huid te beschermen. In een later stadium worden pigmentcellen naar de haarzakjes vervoerd en krijgt het haar kleur, dit gebeurt alleen op de hoofdhuid, wimpers en wenkbrauwen. De rest van het lanugo haar verdwijnt net voor- of na de bevalling vanzelf.

Onder invloed van hormonen ontstaan in de puberteit op meerdere plekken haren. Door verschil in hormonen tussen mannen en vrouwen vormen twee verschillende haargroei patronen. Behalve op de handpalmen en voetzolen hebben we overal haar, met name vellushaar. Vellushaar wordt in de volksmond ook wel donshaar genoemd. Het dikkere stuggere haar noemen we Terminaal haar.

Vroeger hadden we meer haar, toen had haar een beschermende en isolerende functie. Mannen waren meer buiten en moesten zorgen voor het eten dus waarschijnlijk hebben ze daarom de aanleg om meer haargroei te ontwikkelen. Echter is de haargroei sterk afgenomen en is er ook weinig, behalve het kippenvel verschijnsel, over van de isolerende functie. Toch heeft haar nog wel een beschermende functie, met name op onze hoofdhuid.

Wanneer spreek je dan over overbeharing?

Normale haargroei wordt mede bepaald door trends en cultuur. Toch kan je concluderen dat wanneer het haargroei patroon van de vrouw op het haargroei patroon van de man gaat lijken, dit als niet normaal wordt beschouwd. Ook wanneer je dikkere stugge haren krijgt op plekken waar je normaal gesproken alleen vellus haar hebt, kan je spreken over overbeharing.

Hirsutisme

Wanneer vrouwen haar krijgen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen noemen we dat Hirsutisme. In plaats van vellushaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’. Op de afbeelding rechts kan je dit goed zien.

Hypertrichose

Je herkent vast nog wel dat jongetje van tv uit het oosten met haargroei over zijn hele gezicht, dat is nou Hypertrichose. Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature vellus haargroei is. Er kunnen (fijne) haartjes verschijnen in het gezicht. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Overbeharing Hirsutisme

Hirsutisme

Hypertrichose

Hypertrichose

Wat is de oorzaak hiervan?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van overbeharing:

  • Overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen. (vaak bij Hirsutisme)
  • Genetisch bepaald. Je ziet dat meerdere familieleden zwaarder behaard zijn, ook de mannen.
  • Medicatie. Bepaalde medicatie kan de haargroei stimuleren.
  • Verstoorde haarcyclus. Haren groeien langzamer en/of duurt langer voordat ze worden afgestoten.
  • Hormonen. Te denken aan verstoorde hormoon huishouding en/of toename van Androgenen. Daarom hebben sommige vrouwen last van overbeharing tijdens/na de overgang.

Wat is eraan te doen?

Gelukkig zijn er meerdere methodes om (over)beharing te verwijderen en hoef je er niet mee rond te blijven lopen.

  • Allereerst is er natuurlijk de mogelijkheid om te scheren of te harsen. Dit is een goedkope manier en doeltreffend. Wel komt het haar gewoon weer terug en moet je dit dagelijks/wekelijks herhalen.
  • Elektrisch epileren is een methode om definitief haren te verwijderen. De aanpak is effectief en als een haar weg is, is ie weg maar het is een tijdrovende behandeling omdat men haar voor haar behandelt. Wel ideaal voor lichte haren in het gelaat.
  • Laser ontharen is de meest ideale manier van ontharen bij donkere haren. Deze methode heeft een aantal behandelingen nodig i.v.m. de haargroeifases maar is effectief en verwijdert definitief de haren.

Heb je last van ongewenste haren / overbeharing en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag ons ernaar tijdens een gratis intake gesprek. Oh en weet je dat we een mooie actie hebben om goedkoper te laser ontharen? Lees daar meer over door hier te klikken.

overbeharing

Of lees meer over:

Beharing
Elektrisch epileren
Laser ontharen

Meer berichten