Gratis intake

Acne

Wat is acne en wat is de oorzaak

Acne is een verzamelnaam voor o.a. puistjes, mee-eters en ontstekingen. Wanneer we nou echt spreken van acne is lastig te zeggen. De één heeft sneller last van puistjes dan de ander. Wat we wel weten is dat onzuiverheden heel vervelend kunnen zijn, voor hinder kunnen zorgen en je onzeker kunnen maken, op alle leeftijden.

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van acne en helpen je graag verder. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Klik dan hier om meer te lezen over de acne behandelingen.

Wat is Acne?

Acne is een huidaandoening van de talgklieren. Talgklieren monden meestal uit bij de haarzakjes en acne
komen over het hele lichaam voor behalve op de voetzolen en handpalmen. Talgklieren produceren talg. Talg is een vette substantie en heeft een aantal functies:

  • Beschermlaagje tegen bacteriën en schimmels
  • Huid soepel houden
  • Voorkomen van vochtverlies via de huid

De talgklier heeft een uitvoergang naar de huid, wanneer deze verstopt raakt ontstaat er acne. Dit kan bijvoorbeeld komen door overmatige talgproductie. Bij een overmatige talgproductie blijven afgestorven huidcellen plakken aan het huidoppervlak waardoor de huid dikker wordt waardoor talg niet meer uit de talgklier kan komen. Ook bacteriën of veranderingen in het verhoorningsproces (afschilferen van de huid) hebben een grote rol bij het ontstaan van onzuiverheden. Factoren als hormonen of geneesmiddelen kunnen ook van invloed zijn. In sommige gevallen kan hygiëne en voeding een rol spelen maar dit is nooit bewezen.

Bij wie komt het voor?

Wie denkt dat acne alleen bij jongeren voorkomt heeft het mis. Acne kent verschillende soorten die zich onderscheiden in ernst, leeftijd en oorzaak. Ondanks crèmes, zalven, dep-lotions en medicijnen, is dit huidprobleem vaak langdurig en hardnekkig. Er zullen op den duur dan ook littekens ontstaan wanneer de huid verkeerd wordt verzorgd/behandeld.

Hoe herken ik het?

Bij acne zie je vaak mee-eters (comedonen) puistjes (papels, pustels) en onderhuidse ontstekingen. Dit kan in meer of mindere mate in wisselende combinaties. Ook kunnen er littekens (als gevolg van onzuiverheden/ontstekingen) en pigmentvlekjes aanwezig zijn. Vaak komt dit voor op gezicht, rug en/of borst. Op het behaarde hoofd, voorhoofd, neus en kin komen vrij veel extra actieve talgklieren voor, ook wel de T-zone genoemd.

Soorten acne

Er zijn veel varianten van acne. Elk met zijn eigen kenmerken en oorzaken. Hieronder staan de meest voorkomende vormen.

Acne Vulgaris
Jeugdpuistjes in meer of mindere mate en treedt op in de puberteit of op latere leeftijd. Dit komt voornamelijk voor op gelaat, borst en rug.
Acne Conglobata
Deze vorm van acne karakteriseert zich door ernstige ontstekingen van de talgklieren, abcessen en infiltraten die sterke littekens achterlaten. Dit komt vaak voor op de rug.
Acne keloïdalis
Bij deze vorm van acne ontstaat keloid (Grote/dikke littekens) rond de haarfollikels ten gevolge van acne. Dit komt vaak voor bij negroïde en heeft een voorkeurslocatie voor borst, rug en nek.
Acne Excoriée (de jeune filles)

Acne die in stand wordt gehouden door knijpen en krabben aan de huid en waardoor littekens ontstaan.
 Veelal komt dit voor bij jonge vrouwen die geobsedeerd raken door acne.

Acne Tarda
Komt vaak voor bij vrouwen tussen de 25-35 jaar en wordt veelal veroorzaakt door hormonale schommelingen/afwijkingen. Dit kan gepaard gaan met toename van beharing.
Acne Mallorca (acne aestivalis)
Wanneer de huid blootgesteld is aan de zon of overgevoelig is voor bepaalde medicamenten kan deze vorm van acne optreden. Dit uit zich vaak in een vorm van uitslag met rode papels (bultjes) of kleine witte (steriele) puistjes.
Acne Ectopia/Inversa (Hidradenitis Suppurativa)
Chronische ontsteking van de haarfollikels met de voorkeurslocaties voor oksel en lies.
Acne Fulminans
Zeldzame en heftige vorm van acne welke plotseling ontstaat. Bij deze vorm wordt de patiënt ziek en kan gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen optreden. De oorzaak is onbekend en moet met spoed worden behandeld door de arts.
Acne Venenata
Deze vorm van acne wordt veroorzaakt door uitwendige noxen als minerale oliën, cosmetica, teer en andere stoffen.
Acne Infantum/ Neonatorum
Komt voor bij pasgeboren baby’s onder invloed van hormonen en uit zich in kleine acne puistjes in het gelaat. Vaak is dit in milde vorm en hoeft het niet behandeld te worden.
Acne Comedonica
Vorm van acne met voornamelijk (veel) comedonen.
Acne Rosacea/ Papulopustulosa
Deze vorm van acne heeft een een vasculaire component (uitgezette bloedvaatjes aan het huidoppervlak). De huid is vaak rood en gevoelig en vertoont zich in het algemeen bij de neus en wangen.
p

Benieuwd naar de behandeling?

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van acne.
Via onderstaande link kunt u alles lezen over de acne behandelingen.


Direct een afspraak maken?

Wij zijn bereikbaar via per e-mail, telefoon en whatsapp (0637502058). binnen 24 uur proberen we contact met u op te nemen.