Alles wat je moet weten over zonnebrandcremes

juli 11, 2016
Melinda Alders
Het valt nog niet mee om goede, veilige en betaalbare zonnebrandcremes te kiezen. Rekken vol keus en de aanbiedingen vliegen om je oren in deze tijd. Ook beloftes als 100% bescherming, 1 keer per dag smeren, weinig van nodig hebben en veilig en snel bruin worden kom je vaak tegen. Klinkt aantrekkelijk maar bij mij gaan de haren recht overeind staan. Tijd om er eens een blog aan te wijden.

 

Waarom smeren?

De zon is fijn, we voelen ons er goed door en zorgt voor aanmaak van de juiste vitamines. Helaas weten we allemaal dat ze zon ook negatieve invloeden heeft. Om alleen het beste uit de zon te halen kan je de huid insmeren tegen de negatieve invloeden. Zo verklein je de kans op huidkanker, vertraag je het ontstaan van rimpeltjes en blijf je zoveel mogelijk bespaard van ongewenste pigmentvlekken.

 

Vitamine D aanmaak

Onder invloed van de zon is ons lichaam in staat vitamine D aan te maken. Deze vitamine zorgt ervoor dat ons lichaam calcium kan opnemen uit voeding. In een ander blog zullen we hier verder op ingaan. Veel mensen zijn kritisch op het smeren met zonnebrandcremes omdat ze denken dan minder vitamine D aan te maken. Deze gedachte is onnodig en niet langer een excuus om niet te smeren. Vrijwel niemand smeert een zonnebrand echt goed volgens de richtlijnen = dikke laag zonnebrandcrème, elke twee uur smeren, ook na het zwemen, geen plekjes vergeten. Hierdoor heeft de zon altijd voldoende kans om de huid binnen te dringen wat weer zorgt voor vitamine D aanmaak.

zonnebrandcremes

 

Verschillende filters

Om je niet meteen duizelig te maken met de moeilijke filternamen zal ik het zo makkelijk mogelijk proberen te maken. Er zijn fysische- en chemische filters. Fysische filters hebben het bekende witte kleurtje en leggen een beschermlaagje op de huid. Chemische filters trekken in je huid en absorberen te straling van de zon. Ondanks het feit dat we het witte tintje niet altijd prettig vinden omdat we dat niet willen zien heeft dat wel de voorkeur. Omdat fysische zonnebrandcrèmes een wittig laagje leggen op de huid wordt de straling weerkaatst en is de kans op irritatie het kleinst. Hierdoor werkt de filter direct en heeft geen inwerktijd nodig, in tegenstelling tot de chemische filters. Chemische filters kan je herkennen aan de transparante zonnebrand producten en heeft even de tijd nodig om zijn werk goed te kunnen doen.

Een bekende chemische filter wat nu onder vuur ligt is Oxybenzone. Deze stof zou gemakkelijk kunnen worden opgenomen in ons lichaam en dus in onze bloedbaan en moedermelk kunnen terechtkomen. Echter zijn hier nog geen duidelijke bewijzen uit onderzoeken naar voren gekomen maar liever elk risico uitsluiten.

 

Claims: zonnebrandcremes:  hele dag beschermd

Hoewel termen als: “1 keer smeren op een dag”, “hele dag beschermd” wettelijk niet meer mag in Europa, zie je soort gelijke teksten nog wel terug op verpakkingen van zonnebrand producten. Wees zuinig op je huid en trap hier niet in. Door transpireren, contact met water en het natuurlijke afschilferingsproces ben je met geen enkele filter na 2 uur nog volledig beschermd. Daarnaast bevatten dit soort producten bewerkte chemische filters waarbij de kans op huidirritatie groot is en kunnen deze filters diep in de huid trekken waarbij de mogelijkheid bestaat dat het product in het lichaam wordt opgenomen. Ook staan de filters in dit soort producten niet goed aangeschreven en kan je beter kiezen voor een ander product.

 

Wil je weten hoe je wel je huid goed kan beschermen tegen de zon?

Lees dan de blog: 15 tips voor de optimale zonbescherming voor je huid!

Bewaren

Bewaren

Meer berichten